Taste Atlas: 17 ελληνικά κατσικίσια τυριά στα 50 καλύτερα του κόσμου - Ποιο κατέκτησε την κορυφή
Τα ελληνικά τυριά αναδεικνύονται ως τα νοστιμότερα στον κόσμο με όσους τα δοκιμάζουν να μαγεύονται από την ιδιαίτερη γεύση τους.
Εκτός από τη φέτα που είναι ίσως ταυτόσημη με την ελληνική κουζίνα, ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ανέδειξε τη λίστα με τα 50 κορυφαία κατσικίσια τυριά στον κόσμο με την Ελλάδα να κατακτά μια εντυπωσιακή θέση.
Συγκεκριμένα, 17 από τα 50 τυριά της λίστας είναι ελληνικά ωστόσο ένα είναι εκείνο που κέρδισε την καρδιά των αναγνωστών. Πρόκειται για τη Σφέλα από την περιοχή της Μεσσηνίας η οποία συγκέντρωσε βαθμολογία 4.6 αστέρια.
Το ημίσκληρο τυρί παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα των δύο. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του προέρχεται από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται παραδοσιακά σε Μεσσηνία και Λακωνία, εδώ και περίπου 100 χρόνια.
Για να παρασκευαστεί η σφέλα, το τυρόπηγμα πρέπει να χωριστεί σε κομμάτια και να ξαναζεσταθεί. Στη συνέχεια, τα κομμάτια στραγγίζονται με τουλπάνι, πιέζονται ελαφρά και κόβονται σε μικρές λωρίδες («σφέλα») και αλατίζονται. Οι λωρίδες αποθηκεύονται σε τενεκεδάκια γεμάτα με άλμη για τουλάχιστον τρεις μήνες μέχρι να ωριμάσουν.
Στη δεύτερη θέση συναντάμε το γαλλικό τυρί Crottin de Chavignol με βαθμολογία 4.5 αστέρια. Ένα μικρό τυρί φτιαγμένο από ωμό κατσικίσιο γάλα που πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 60 γραμμάρια. Η γεύση του Chavignol είναι πλούσια, με ελαφρές νότες ξηρών καρπών.
Το Picodon, πάλι από τη Γαλλία, αναδείχθηκε τρίτο με 4.4 αστέρια. Παράγεται στις περιοχές Ardéche και Drôme. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την φλούδα του η οποία είναι λεπτή, με κίτρινη ή λευκή μούχλα με μπλε κηλίδες στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια βρίσκουμε το πορτογαλικό Queijo de Cabra Trasmontano με 4,4 αστέρια. Ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα τύπου Serrana. Έχει έντονο και ευχάριστο άρωμα και μια ελαφρώς πικάντικη νότα.
Την πρώτη πεντάδα κλείνει άλλο ένα ελληνικό τυρί. Η Φορμαέλα Αράχωβας συγκέντρωσε 4.4 αστέρια και σύμφωνα με τον οδηγό, είναι ένα τυρί με πολύ ευχάριστη γεύση και άρωμα και συνήθως τρώγεται σκέτο, τηγανητό ή ψητό ως συστατικό σε τυπικά τοπικά πιάτα. Το γάλα του προέρχεται από αιγοπρόβατα που έχουν προσαρμοστεί στην ορεινή περιοχή και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά βότανα και φυτά.
Η δεκάδα με «άρωμα» Ελλάδας
- Μυζήθρα, Κρήτη
- Κεφαλοτύρι, Νάουσα
- Tulum peyniri, Τουρκία
- Selles-sur-Cher, Γαλλία
- Μανούρι, Θεσσαλία